05 June 2014

Intervju Ambasadora g-dina Ikonomidisa za ekonomske novine Pregled

Izvor: Sajt Ambasade Republike Grčke u Srbiji 

„Potrebno je neko vreme da se oporavak i stabilnost na makroekonomskom planu odraze na realnu ekonomiju i uskoro bi trebalo da osetimo pozitivnije rezultate“, izjavio je g-din Ikonomidis, komentarišući prve znake da privreda njegove zemlje dobija na snazi.


Dugogodišnje turbulencije u finansijama i privredi na globalnom nivou i u mnogim državama ozbiljno su opterećenje za društvo, ali kada dođe kriza, to je prilika za inovacije i pogotovo za mlade ljude, kaže za „Privredni pregled“ Konstandinos Ikonomidis, ambasador Grčke u Srbiji. U teškim vremenima identifikuje se i zauvek odbacuje sve što ranije nije valjalo, izjavio je. Ikonomidis je iskoristio priliku da izrazi svoje najdublje saosećanje sa srpskim narodom zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile zemlju i saučešće porodicama koje su izgubile drage osobe. „Takođe, želeo bih da vas uverim da Grčka, kao i ambasada Grčke, snažno podržavaju Vladu Srbije i srpski narod u ovim teškim trenucima“, dodao je ambasador.

Pregovori o članstvu Srbije su počeli za vreme predsedavanja Grčke. Kako ocenjujete početak procesa, kakvu dinamiku očekujete i koliko bi sve moglo da traje?

Grčka snažno podržava proširenje EU na Zapadnom Balkanu. Formalni početak pregovora 21. januara bio je korak od istorijskog značaja koji će se pozitivno odraziti ne samo na Srbiju nego i na Zapadni Balkan kao celinu i doprineti političkoj i ekonomskoj stabilnosti regiona. Što se tiče pregovora o članstvu Srbije, kao što već znate, utvrđena je procedura za kandidaturu i svaka zemlja mora da ispuni obaveze, uz ispunjavanje relevantnih preduslova. Verujem da Srbija ima političku volju i administrativni kapacitet da u razumnom roku ispuni kriterijume za članstvo. Na tom putu, Grčka će snažno podržavati sve napore nove Vlade Srbije i naroda ove zemlje.

Balkansko poluostrvo je skoro dva milenijuma gotovo stalno podeljeno između carstava i prošarano geopolitičkim rovovima. Postoji li način da se ožive vizija Rige od Fere i druge napredne ideje prosvetitelja i revolucionara koji su se borili za emancipaciju i prijateljstvo naroda koji žive u ovom području?

Mislim da bi Riga od Fere, da je živ, snažno podržavao proces priključenja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Njemu bi bilo drago da vidi kraj tog puta, da sve zemlje regiona postanu članice snažne i kulturno raznovrsne Evropske unije, čime bi se uklonili antagonizmi iz prošlosti i promovisala bi se stabilnost i prosperitet celog područja i cele Evrope.

Među običnim ljudima u Srbiji vlada uverenje da nam je Grčka uvek pružala podršku i bila prijatelj i u dobrim i u zlim vremenima. Političari i teoretičari pak kažu da države deluju isključivo u svom interesu. Kako da izađemo na srednji put i zadovoljimo obe strane?

Mislim da po pitanju odnosa između Grčke i Srbije ne moramo da govorimo o srednjem putu. Naši odnosi se zasnivaju na čvrstim temeljima, koji su izgrađeni u kontekstu zajedničkih istorijskih, verskih, kulturnih i društvenih veza starih mnogo decenija. Naravno da uvek ima prostora za poboljšanje i naravno da države ozbiljno uzimaju u obzir svoje interese, ali u našem slučaju se zajedničke veze i iskustva podudaraju s interesima i Grčke i Srbije i čine snažno, zdravo i dugotrajno prijateljstvo.


http://www.mfa.gr/serbia/sr/the-embassy/news/intervju-ambasadora-g-dina-ikonomidisa-za-ekonomske-novine-pregled.html

No comments:

Post a Comment