31 May 2014

Ambasada Republike Grčke u Srbiji: Grčka podrška ugroženima u Srbiji

Kao odgovor na apel srpske vlade i srpskog naroda za hitnu humanitarnu pomoć, potrebnu nakon nedavnih katastrofalnih poplava, koje su zadesile stanovnike jugoistočne Evrope, grčka vlada je od prvog momenta stavila na raspolaganje Vladi Republike Srbije spasilačku ekipu od 25 članova kao i specijalnu opremu (plastične čamce).
#SerbiaFloods #HelpSerbia

 U nastavku, Ministarstvo spoljnih poslova Grčke objavilo je izdvajanje finansijskih sredstava u iznosu od 200.000 eura. Istovremeno, gdin Venizelos, poslao je svom kolegi gdinu Ivici Dacicu, dopis u kome izražava iskreno saučešće i solidarnost grčkog naroda, ističući da je Grčka na raspolaganju srpskoj Vladi za svaku vrstu pomoći kao i da  grčki narod  spontanim prikupljanjem finansijske i humanitarne pomoći i u praksi potvrdjuje da je i ovoga puta uz prijateljski srpski narod.

Sa svoje strane, Ambasada Grčke u Beogradu uputila je apel grčkoj zajednici u Srbiji za prikupljanje humanitarne pomoći a kao mesto prikupljanja odredila učionicu za učenje grčkog jezika (Francuska 26, Beograd, škola preko puta Abasade).

Službenici Ambasade sakupili su 1.500 eura za kupovinu najneophodnijih proizvoda. U dogovoru sa Skupštinom Grada, namirnice, sredstva za higijenu i voda iz Super Vera, uručeni su ugroženom stanovništvu u Obrenovcu, u četvrtak, 22 maja.

Ambasada Republike Grčke u Srbiji: Grčka podrška ugroženima u Srbiji


Dodajemo da su grčki privrednici koji deluju u Srbiji stali od prvog dana uz ugrožene. Ambasada Grčke, u saradnji sa Helenskim poslovnim udruženjem, predstaviće ovih dana kompletne akcije koje su sprovedene prethodnih dana.

Istovremeno, primetne su spontane aktivnosti NVO kao i pojedinaca u prikupljanju finansijske i humanitarne pomoći za prijateljski srpski narod.

Od prvog momenta na raspolaganje Srbiji stavila se osmočlana ekipa grčke nevladine organizacije Grupa za spasavanje iz Thessalonikia. U petak, 23. maja, u Srbiju, tačnije u Smederevsku Palanku,  u pratnji službenika Ambasade,  stigla je prva organizovana pošiljka humanitarne pomoći od 20 tona, od strane grčkih Lekara Sveta i inicijative Solidarni. Istog dana grčki Crveni krst poslao je prvu pošiljku humanitarne pomoći, a njegovi volonteri nastavljaju  sa prikupljanjem. Osim toga, u subotu, 24. maja, jedan šleper sa najneophodnijim proizvodima, koje je prikupio Savez vlasnika soba i  apartmana za izdavanje, i hotelijera  Pierije, Imatije i Pele, predata je gradu Šapcu.

Prikupljanje humanitarne pomoći, garderobe i hrane, vrši takodje i  Svetogorski centar,  Crkva Grčke kao i pojedinci.

Izmedju ostalog, poziv za prikupljanje pomoći uputili su i timovi Olimpiakos i Paok, a za subotu, 31 maj, radio stanica SKAJ priprema manifestaciju pod nazivom „Svi zajedno za Srbiju“, kako bi bila prikupljena dodatna pomoć za nastradale.

Ambasada Grčke u Beogradu i dalje će biti u stalnom kontaktu sa nadležnima u Srbiji i Grčkoj kako bi osigurala koordiniranu i adekvatnu raspoloživost grčke humanitarne pomoći Srbiji.
[LINK]

No comments:

Post a Comment