30 May 2014

Άμεση ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Σερβίας


Άμεσες είναι οι ανάγκες σε φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και ιατρικά υλικά για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες κατοίκους της Σερβίας και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών στα κέντρα υποδοχής των ανθρώπων που έχουν μείνει χωρίς στέγη.
Για κατάσταση που μεταβάλλεται συνεχώς και ανθρωπιστικές ανάγκες που διογκώνονται, μίλησε ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Σίνισα Πάβιτς, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, και περιγράφοντας τις διαστάσεις της καταστροφής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και οι πολίτες της Σερβίας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το φορτίο μόνοι τους.




Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη στον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και την προθυμία του να συγκεντρώσει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες, ο κ. Πάβιτς είπε ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από πολίτες και οργανώσεις από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, που απευθύνθηκαν στο Προξενείο και εκδήλωσαν ενδιαφέρον να προσφέρουν βοήθεια.



Το Γενικό Προξενείο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη και η σερβική Πρεσβεία στην Αθήνα έχουν αναλάβει από την αρχή της εβδομάδας τη συγκέντρωση χρηματικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση των πληγέντων.

Χθες, Τετάρτη, έγινε η πρώτη αποστολή βοήθειας, ειδών πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν στην Πιερία και, σήμερα, ένα φορτηγό με ιατρικό εξοπλισμό και μηχανήματα αναχώρησε για την πόλη Σμεντέρεβσκα Παλάνκα.

Για να είναι πιο αποτελεσματική η οργάνωση και η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας, το Γενικό Προξενείο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συγκεντρώνουν τα αναγκαία είδη στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, στην είσοδο του λιμανιού της πόλης.

Αυτή τη στιγμή οργανώνουμε τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώνεται σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό με αεροπλάνα της Air Serbia, εξήγησε ο κ. Πάβιτς.





Τόνισε δε, ότι πρόβλημα που έχει προκύψει είναι ο τρόπος μεταφοράς της βοήθειας που συγκεντρώνεται σε διαφορετικά σημεία της Β. Ελλάδας και για τον λόγο αυτό κάλεσε όσους ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων και φορτηγών θέλουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, να επικοινωνήσουν με το Προξενείο.

Κάλεσε ακόμη όσους επιθυμούν να βοηθήσουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Προξενείου, όπου θα δημοσιεύονται πληροφορίες για τις ανάγκες που θα προκύπτουν το επόμενο διάστημα. "Το επόμενο διάστημα η μέγιστη ανάγκη θα είναι η ιατρική βοήθεια, τα φάρμακα και τα είδη προσωπικής υγιεινής" εξήγησε ο κ. Πάβιτς.

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές και οι συνέπειες

Στη Σερβία, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών, περίπου 500-700 άνθρωποι αγνοούνται και περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και διαμένουν σε συγγενείς, φίλους ή σε προσωρινά κέντρα υποδοχής σε όλη τη χώρα.

Στις επιχειρήσεις εκκένωσης, πρώτα απομακρύνθηκαν οι γυναίκες και τα παιδιά έως 15 ετών, έπειτα οι ηλικιωμένοι και εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και στη συνέχεια οι άνδρες. Μέλη των ίδιων οικογενειών έχουν μεταφερθεί σε διαφορετικά κέντρα υποδοχής στη Σερβία και δεν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν.

Σε άλλες περιοχές δεν είναι δυνατή ακόμη η προσέγγιση και οι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα δημοσιοποιήσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν υπερχείλιση ποταμών. Την ισχύ της φύσης, που απελευθερώθηκε εκείνες τις μέρες, φανερώνει το στοιχείο ότι σε ορισμένα τμήμα της χώρας σε 48 ώρες έπεσε ποσότητα βροχής που ισοδυναμούσε με ποσότητα βροχής 2-3 μηνών, τόνισε ο κ. Πάβιτς.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και στις γειτονικές χώρες, στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και στην Κροατία συσσώρευσαν στον ποταμό Σάβα τεράστιο όγκο νερού, με αποτέλεσμα τα νερά να κατακλύσουν ολόκληρες πόλεις. Στις πόλεις Σάμπατς και Σρέμσκα Μιτρόβιτσα η στάθμη των ποταμού Σάβα ξεπέρασε κατά 90 εκατοστά τα όρια επιφυλακής (πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης του ποταμού τα τελευταία 126 χρόνια που παρακολουθείται). Ανάλογη ήταν η κατάσταση και με τους ποταμούς στο εσωτερικό της Σερβίας, κυρίως τον παραπόταμο του Δούναβη, Μεγάλο Μοράβα.





Οι αρχές της χώρας βρέθηκαν αντιμέτωπες με ζημιές και καταστροφές σε τρία διαφορετικά επίπεδα, κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες τους, καταστράφηκαν υποδομές, δρόμοι, γέφυρες και σιδηροδρομικοί γραμμές και υπήρξε κίνδυνος για τις μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που παράγουν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία. 

Οι βροχοπτώσεις σταμάτησαν, αλλά οι κίνδυνοι είναι πολλοί και οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην επιστρέφουν στις πληγείσες περιοχές και στις κατοικίες τους, οι οποίες λόγω φθορών μπορεί να καταρρεύσουν. Υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση ασθενειών και η αποτίμηση των ζημιών έχει μόλις αρχίσει σε περιοχές, στις οποίες είναι δυνατή η πρόσβαση.

Επιπτώσεις και στον τουρισμό

Επιπτώσεις από τη φυσική καταστροφή που έπληξε τη Σερβία εκτιμάται πως θα υπάρξουν και στον τουρισμό στη Β. Ελλάδα, που υποδέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό Σέρβων τουριστών, σύμφωνα με τον Γενικό Πρόξενο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη.





"Σίγουρα, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Σερβία έχασε τα πάντα" σημείωσε και πρόσθεσε: "Την επόμενη περίοδο θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε πόσο μεγάλες θα είναι οι επιπτώσεις. Σίγουρο είναι ότι κάποιοι από τους πιθανούς επισκέπτες της Ελλάδας, αυτή τη χρονιά αναγκαστικά δεν θα κάνουν διακοπές- άλλοι επειδή πρέπει να επιδιορθώσουν τις ζημιές στα σπίτια τους και άλλοι λόγω των συνεπειών στη γενική οικονομία της χώρας" τόνισε ο κ. Πάβιτς.

Πληροφορίες για την παροχή βοήθειας

Οι πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνούν με το Γενικό Προξενείο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη (Κομνηνών 4) στο τηλέφωνο: 2310244265 και με την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 106, 115 27) στα τηλέφωνο 210777-43-44, 210777-43-55, απ΄ όπου μπορούν επίσης να λάβουν τη λίστα με τα αναγκαία φάρμακα και το ιατρικό υλικό που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας της Σερβίας.

1. Για την καταβολή ανθρωπιστικής βοήθειας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διεύθυνση floodrelief.gov.rs στην υπηρεσία PayPal.

2. Όσοι πολίτες θέλουν να συνδράμουν μπορούν, επίσης, να καταθέτουν χρήματα στον ακόλουθο τραπεζικό λογαριασμό:

Κάτοχος: Πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα

Τράπεζα: Alpha Bank
Αριθμός Λογαριασμού: 112 00 2002 021470
   ΙΒΑΝ: GR43 0140 1120 0200 2021 470
   BIC: CRBAGRAAXXX

  ΑΠΕ ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment